DERS ÇALIŞMANIN VE BAŞARILI OLMANIN SIRRI

Dersi derste öğrenmek basarlı öğrenmenin en kolay yoludur. Tekrarı olmadığı için ders önemlidir . Dersi derste öğrenmenin yolu derste dersi düşünmektir. Ders dinlerken dikkatiniz dağılıyor ve dersi dinlemeyi sürdüremiyorsanız :

Ders dinlerken kimin söylediğiyle değil ne söylediğiyle ilgilenin.
Dinlerken gözünüzü öğretmenin gözlerinden ayırmayın.
Öğretmen not aldırmasa bile not alın .
Derse aktif katılın ve soru sorun

Derste dersi yüzde yüz öğrenmiş olsanız bile insan beyni öğrendiklerinin yüzde seksenini 24 saat içinde unutur. Unutmaya  karşı en etkili yol düzenli tekrar yapmaktır. Okulda öğrenilen her konu evde tekrar edilmelidir.  Verilen ödevler aynı gün yapılmalıdır.

Dikkat dağılması ve konsantrasyon bozukluğunu dinlemek için ara vererek çalısın. Bir derse 45 dakika aştıktan sonra 10 dakika ara verin. Ara verdiğinizde mutlaka ders çalıştığımız mekanın dışına çıkın, temiz hava alın kaşlarınız hareket ettirin. Ders arasında televizyondan, müzik setinden, telefondan ve bilgisayardan uzak durun. Derse ara verdiğinizde tekrar derse dönmekte güçlük çekiyorsanız ders arasında dersten daha zevkli bir şey yapmayın.

Ayni türden dersleri arka arkaya çalışmayın. Bir sayısal dersin arkasında bir Sözel ders çalışmak öğrenme verimini arttırır. Ayrıca size zor gelen dersleri sabahın erken saatlerinde çalışın.

Televizyonun karşısında, müzik dinleyerek ya da bir şeyler yiyerek ders çalışmayın. Bu iş için özel hazırlanmış belli teknik özellikleri içeren (özel frekans ritim vuruş ve  melodilerle hazırlanmış ) öğrenme cd' leri hariç. Müzikle ders çalışarak da başarılı olduğunuzu düşünseniz bile müziğin öğrenme süresini bir kat daha uzattığını unutmayın.

Ders zamanında dersinize çalışın müzik ya da televizyon için ayrı bir zaman planlayın. seyretmek istediğiniz televizyon programlarını önceden belirleyin ve haftalık çalışma planınızda bunlara yer verin.

Dersler gözünüzü korkutuyorsa ve bir türlü nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız tüm dersleri ve konu başlıklarını çıkarın. Her bir konu için ne kadar  zaman gerektiğine karar verin . Kendinize haftalık amaçlar belirleyin. Bir hafta içinde hangi derste hangi konuya kadar ilerleyeceğinizi tespit edin . Her ders için belirlediğiniz haftalık amaçlarınıza ulaşmaya çalışın.

Başarılı öğrenmenin psikolojik temeli öğrenilecek olan konuya karşı ilgi ve istek duymaktır. Hayatta her zaman yapmak istediklerimizi yaparak yasayamayız. Hayatın önemli bir kısmı ödev-görev ve sorumluluklardan oluşur.

Öğrenmek istediklerimize karşı doğal bir konsantrasyonumuz vardır ancak öğrenmek istemediğimiz halde bilmemiz gereken konulara karşı konsantrasyon problemi yaşarız. Bu sorunu aşmak için derse oturduğumuzda kendimize "tam olarak ne öğrenilecek ? Bu öğrenmedeki amaç ne ?  Bu konunun ilginç yanı neresi?  Bu konu neden önemli ? Bu konu en iyi nasıl öğrenilebilir ? Nereden başlamalı? Sorularını sormalıyız.
Uykunuza ve beslenmenize dikkat edin. Her gün ayni saatte uyumaya çalısın. Kahvaltı etmeyi alışkanlık haline getirin. Aç karına ders çalışmayın. Yemekten 50 dakika sonra derse başlamak idealdir.  Tüm uğraşlarınıza rağmen hala  ders çalışamıyorsanız başarısız olmaktan korkuyorsanız hipnoterapi ve psikoterapiden  faydalanmak için psikoloğunuzdan yardım alınız.
DESIGNED BY GRP © 2007