BAŞARILI OLMAK İÇİN PROGRAMLI DERS ÇALIŞMANIN KURALLARI

Hayatınızdaki dönüm noktalarından biri üniversite sınavı.. Yaklaşık iki milyona yakın öğrenci ile yarışmak zorunda kalacağınız aşılması gereken fakat aşılması hiçte zor olmayan bir sınav. Bu kadar aday arasından sıyrılıp öne çıkmanın ve üniversite sınavında başarılı olabilmenin bir takım koşulları vardır. Birinci ve en önemli koşul amaca ulaşmak için düzenli ve programlı çalışmaktadır.
Peki düzenli ve programlı ders çalışma nasıl olur?

Niçin öğreneceğinizi yani amacınızı belirleyin: Çalışmanızın yönünü belirlemek ve çalışma isteğinizi devamlı tutmak, sizi mutlu edecek mesleğe götürecektir.

Planlı ve programlı çalışınız: Başarılı olmak için planlı çalışmak zorundasınız. Plan sizi belli zamanlarda belli işleri bitirmeye yönelteceği gibi sizin zamanınızı nasıl kullanacağınızı da görmenizi sağlar.

Çalışma zamanınızı iyi ayarlayınız: Zamanı kaybetmenin ya da kazanmanın tek sorumlusu kişinin kendisidir. Zamanını en iyi kullanacak kişi de başarıya ulaşandır. Zamanınızı planlarken başkalarını örnek almayarak, kendi yetenek, beceri ve tutumlarınızdan yola çıkmalısınız. Unutmayın ki zamanını iyi kullanan hayatının kalitesini yükseltir ve yaşadığı süreci en iyi şekilde değerlendirir.

Çalışma yerinizi belirleyiniz: Çalışma ortamını düzenlerken dikkat edeceğiniz bazı ilkeler çalışmadan alacağınız verimi önemli ölçüde etkiler. En önemli etkilerinden biri de masası, sandalyesi, ışığı, rahatlığı ve gürültüden uzaklığı ile bir çalışma odanızın bulunmasıdır.
Eğer bir çalışma odanız yoksa kendinize uygun bir çalışma köşesi ayarlayabilirsiniz. Çalışma veriminiz açısından masa başında çalışmanız gerekmektedir. Ne kadar iyi niyetli ve istekli olursanız olun yatarak veya uzanarak çalışmak bir süre sonra gevşemenize yol açabilir. Bu da çalışma veriminizi düşürebilir

Dikkatinizi çalışma konunuz üzerinde yoğunlaştırınız: Öğrenmenin ön şartlarından biri de dikkattir. İstek ve çaba gösterdiğiniz takdirde dikkatinizi her an belli bir konu üzerinde toplayabilirsiniz. Ancak ders çalışmak için gerekli olan dikkati müzikle veya televizyon seyrederek bölüşürseniz, bu zamandan yeterince yararlanamamış olursunuz. Çünkü dikkatinizi aynı anda sadece bir noktaya odaklayabilirsiniz. Konuyla ilgili problemleri araştırmak ve bunların çözümü üzerinde kafa yormakta dikkatinizi konu üzerinde yoğunlaştırabilmenize yardımcı olur.

Dersi anlayarak öğrenmeye çalışınız: ilk önce iyi dinlemeniz gerekmektedir. Dersi derste dinleyin. Bu insanı pasif bir dinleyici olmaktan çıkarır. En başta çalışacağınız konuyla ilgili ön bir hazırlık yapmanız gerekmektedir. Bu, derste karşılaştığınız zaman konuyu daha iyi kavramanıza yardımcı olur. Önemli ayrıntıları yazarsanız bunlarla ilgili sorular oluşturur ve bu sorulara cevap bulacak şekilde dersi dinlersiniz. Bu da sizin derse katılımınızı sağlar. Anlamadığınız konuyu mutlaka sormalısınız. Çünkü sınavda karşınıza soru olarak çıkabilir. Not tutun. Not tutmak hem aktif katılımı sağlar hem de unutmayı önler. Not alırken kağıt yerine deftere not almayı tercih edin. Yazarken sayfaları ve satırları çok sıkıştırmayın. Önemli notları birbirine karıştırmayın ve altlarını çizin. Belirli dersler için özet çıkarınız öğrenilen bilgilerin unutulmaması için bilgiyi öğrendiğinizden emin olunuz.

Düzenli tekrarlar yapınız: Öğrendiğiniz bilgileri düzenli aralıklarla tekrarlamazsanız kısa sürede unutursunuz. Tekrarı periyodik aralıklarla yapmalısınız. Tekrarı yaparken metnin bütününü okumak yerine anahtar kelimeleri not alarak kelimelerin tekrar edilmesi size metnin bütününü hatırlatır. Gün içerisinde çalıştığınız dersleri uyumadan önce tekrar edin. Çünkü unutmanın en az olduğu zaman uykudur.

Okuma tekniğinizi geliştiriniz: İyi ve etkili okuma, okuduğunu anlamayı ve hızlı okumayı geliştirmeyi sağlar. Fakat bu okuma işlemi sesli olmamalıdır. Çünkü sesli okuma hızınızı azaltır. Sessiz, hızlı ve doğru okuyun. Sözcük dağarcığınızı geliştirin. Sözcük dağarcığınızı geliştirirken yalnız bir alanla ilgili değil, değişik alanlarla da ilgileniniz. Çok okuyunuz, anlamını bilmediğiniz sözcükleri öğreniniz. Okurken parçaya bağlı kalınız. Yorumunuzu kendi düşüncenize göre değil,okuduğunuz parçaya göre yapınız. Eğer bilinçli bir biçimde sözcük dağarcığınızı geliştirmeye, kavrama uzaklığınızı genişletmeye çaba gösterir, sessiz okumayı başarırsanız, okuduğunuzu daha iyi anladığınızı ve daha hızlı bir okuma yeteneği kazandığınızı göreceksiniz.

HANGİ DERSLERE HANGİ YÖNTEMLERLE ÇALIŞMAK FAYDA SAĞLAR

Belki matematikte problemler karışık geliyor, belki de yeterince uzun olan türkçe metinler dikkatinizi dağıtıyor. Ya da hangi derse hangi sistemle çalışırsam daha çok verim alırım diye düşünüyor, bir sistem bulamıyorsunuz. Size derslerin konusuna göre çalışma teknikleri konusunda yol gösterecek birkaç ipucu sunuyoruz.

Türkçe Konuları
Kitap okumak Türkçe başarısının en temel gerekliliğidir. Kelime dağarcığının genişlemesi sadece okuyarak gelişir. Bu ise anlama, kavrama ve yorumlama becerilerini arttıracaktır. İlgi alanlarınız ile ilgili kitaplarla başlayın. Okumaktan zevk almak, okuduğumuzla iletişim kurmak yaşamımızı daha da genişletip, anlamlandıracaktır.
Türkçe konuları iki ana bölümde sınıflandırılabilir. Birincisi dilbilgisi, ikincisi anlam. Dilbilgisi konusundaki eksiklerinizi giderin. Daha sonra okuduğunuz bir cümlenin dilbilgisi açısından incelemesini yapın. İçindeki sözcük türleri ve bunların özellikleri, öğeleri, yapısı vb.. Dil iletişimin en temel aracı olduğundan bu konudaki gelişiminiz sizin tüm alanlardaki başarınızı etkileyecektir.
Paragraf soruları uzun ve yorucudur. Dikkat gerektiren bu sorularda çözüm soru kökünün içinde yer almaktadır. Paragraf sorularında dikkat ve konsantrasyonu arttırmak için 200 sorudan oluşan bir paragraf testini ortalama bir hızla hiç ara vermeden çözün. Bu oldukça yorucu bir çalışma olacaktır ama her seferinde dikkat sürenizi ve sorulara olan konsantrasyonunuzu arttıracaktır. Haftada bir kere yapılması yeterlidir.
Türkçe dersine çalışırken uygulanabilecek diğer bir çalışma da "Bu sonuca nasıl ulaştım?" sorusunun cevaplanmasıdır. Elinize 20 soruluk bir test alın. Her sorunun 5 adet seçeneği vardır. Bu seçeneklerden 4'ü neden yanlış?, 1'i neden doğru? Bunu nerden anlıyorum? Bu soruların cevabını yanınızdaki bir arkadaşınıza ispatlamaya çalışın. Bu çalışmada soruların doğru okunabilmesinde ve çeldirici sorularla baş etmede etkili bir yöntemdir.
Diğer bir pratik çalışma önerisi; soru kökünün yeniden yazımıdır. Paragraf sorularında soru kökünü ya da seçenekleri yeniden oluşturmaya çalışın. Siz olsanız bu soruyu nasıl hazırlardınız. Soru oluşturma mantığını kavradıkça sınavlarda yorum gücünüz o denli artacaktır. İyi okumalar..

Matematik Konuları
Tüm sayısal alanlardaki başarının temeli matematik becerisine bağlıdır. Matematikte gösterdiğiniz ilerleme hem sınavları hem de günlük hayatınızı kolaylaştıracaktır. Matematik bilgi üzerine değil beceri üzerine dayalı bir alandır. Matematiksel düşüncenin gelişmesi için bir süreç gerekir. Bu da çok çalışarak değil düzenli çalışarak kazanılır. Her gün en az 5-10 soru mutlaka çözün. Matematikte konu ile ilgili eksik bilginiz kalmasın. Temel eksiklerinizi tamamlayın. Daha sonra çözümlü soruları inceleyin. Çözümlü sorularla çalışırken acele etmeyin. "Neden bu yöntemi kullanıyor? Neden çözümü bu sırada yapıyor? sorularını cevaplayın. Ezbere formül kullanarak soruları çözmeyin. Mantığınız çözümü kabullenene kadar soruyla ilgilenin. Aynı soruyu farklı yollarla çözmeye çalışın. Bir çok matematik konusu buna imkan vermektedir. Matematiksel kavramların anlamını öğrenin. Pi sayısı nedir? Nasıl hesaplanmış? Mutlak değer nedir? Polinom nedir? …
Düzenli, planlı ve dikkatli çalışın. Basit sorulardan başlayın. Soru çözerken transfer, yorum ve benzerliklerden yararlanın. Kavramları anlayabilmek için ilişkileri ve farklılıkları yorumlayarak bir senteze varın. Ve mümkün olduğunca çok soru çözün. Çözemediğiniz hiçbir soru kalmasın. Çözmekte zorlandığınız yada çözemediğiniz her sorunun cevabını mutlaka öğrenin. Ve sonra sizin o soruyu çözememe nedeninizi anlamaya çalışın. Eksik olan neydi? Gazetelerin zeka bulmacalarını ile zeka oyunlarından ve bilimsel problemlerden oluşan kitapları edinin ve zevk alarak çözmeye çalışın. Başarının ilk kuralı sevmektir.

Geometri Konuları
Geometri dersinde başarı için soruyu doğru bir biçimde görmek gerekir. Bu da çok soru çözerek kazanılabilecek bir beceridir. Tüm geometri konuları birbirleriyle bağlantılıdır. Bu nedenle sistemli bir çalışma yapın. Konuyla ilgili çalışmalarınızı bitirdikten sonra çözümlü soruları inceleyin. "Nasıl bir ilişki kurulmuş?" "Formül ve bağıntılar ne anlama geliyor? Sonra düzenli olarak soru çözün. Konuların daha iyi anlaşılması için çok sayıda soru çözmeniz gerekir. Üzerinde çalıştığınız bir soruya farklı açılardan yaklaşarak farklı yöntemlerle çözmeyi deneyin.
Sabır geometri için gereken en temel özelliktir. Soru çözmede belli bir düzeye gelince soru ve çözümleri görmeniz kolaylaşacaktır. Bu bir kırılma noktası olarak yaşanır. Bir noktadan sonra soru ve çözümleri sizin için kolaylaşacaktır. O noktaya kadar umutsuzluğa kapılmayın. Eğer kendinize güvenmezseniz başarılı olma şansınız azalacaktır. Buna izin vermeyin.

Fizik Konuları
Fizik biliminin temel konuları mekanik düşünce üzerine kuruludur. Konular sizin için ne kadar somutsa başarı o kadar yüksek olacaktır. Her konuyu grafik ve şekillerle çalışın. Ne kadar görürseniz o kadar iyi anlarsınız. Yaptığınız grafik ve şekiller hakkında yorum yapın. Bilgilerinizi sınayın. Her soruyu mantığınızla kavramaya çalışın. Çözüm bu mantığın üzerine kurulu olsun. Çözdüğünüz her soru düşünme gücünüzü geliştirecektir. Öğrendiğiniz bilgilerin günlük yaşamdaki etkilerini ve yansımalarını çözmeye çalışın. Gözlemlediğiniz olayların fizik yasalarıyla olan ilişkisini düşünün. Düzenli ve sistemli olarak soru çözün.

Kimya Konuları
Temel kavramların çok iyi kavranması gereken bir derstir kimya. Konu ile ilgili bilgilerin iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Çalışırken not tutun ve notlarını görsel hale getirin. Konuların birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyin. Sınıf ortamında öğretmenden konuyu dinlemeniz öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Çözümlü soruları inceleyin. Bu sizin soru mantığını anlamanızı sağlayacaktır. Kimya konularında belli bir birikimi yakalamak için düzenli olarak tekrar yapın. Soru çözerek bilgi birikiminizi ve yorum gücünüzü geliştirin.

Biyoloji Konuları
Biyoloji dersinde şekil ve grafiklerden yararlanın. Her bir konu için (Kalıtım - Hücre - Fotosentez ve Solunum - Sistemler - Üreme vb.) bir sayfalık bir grafik oluşturun. Bu grafikte anahtar kelimelerden faydalanın. Böylece konunun bütününü görmüş olursunuz. Bütünden yola çıkarak konun alt konularının birbirleriyle ilişkilerini inceleyin. Nasıl bir ilişki var? Birbirlerini nasıl etkiliyorlar? Konuyu sesli olarak grafik yardımıyla anlatın. (Beyin haritaları bu konuda size çok yardımcı olacaktır.) Belli aralıklarla konu tekrarı yapın. Öğrendiğiniz bilgilerin günlük hayattaki karşılıklarını ve günlük yaşama etkilerini inceleyin, yorumlayın. Çözdüğünüz soruları bir konu çalışma biçimi olarak değerlendirin. Biyoloji konuları diğer fen derslerine göre daha geniştir. Bu nedenle pratik ve yorum güçünüzü arttırmak için bol soru çözün.

Tarih Konuları
"Neden" ve "Sonuç" tarih dersinde anahtar kelimelerdir. Çalıştığınız konu ile ilgili kendinize sorular sorun. "Bu olayı doğuran nedenler nedir? Hangi koşul ve ortamda meydana gelmiştir? Bu olayın neden olduğu olaylar nedir? Hangi olayları doğurmuştur?" sesli olarak konuyu anlatın. Çalıştığınız konuyu kendi sesinizden duymanız öğrenmenizi güçlendirecektir. Çalışırken not tutun. Notlarınız olayların oluş sırasına göre olmalı. Soru çözerken bilgilerinizi tekrarlayın ve yorum gücünüzü kullanın. ÖSS'de çoğu zaman cevap soru kökünde gizlidir. Soruları çok dikkatli okuyun.

Coğrafya Konuları
Coğrafya çalışırken olayların oluş, dağılış ve neden-sonuç ilişkisini kurarak öğrenmek gerekir. Konuları ezberlemeyin, nedenini ve açıklamalarını öğrenin. Özellikle genel coğrafyada ezbere yer yoktur. Neden-Sonuç ilişkisini mantık yoluyla bulmak gerekir. Coğrafya sorularını çözerken bilginin yanı sıra yorum yapabilmek de önemlidir. Soru çözerken şekil, grafik ve haritalar çok iyi incelenmelidir. Konuların anlaşılması için atlaslardan, resimlerden ve şekillerden en iyi şekilde yararlanın. Konuları belli aralıklarla tekrar edin ve bol soru çözün.

Felsefe Konuları
Felsefe, düşünmeyi, yorumlamayı ve olaylara farklı açılardan bakmayı gerektiren bir alandır. Soru köklerini inceleyin. Soru kökündeki ifade hakkındaki görüşlerinizi belirtin. Sizce belirtilen ifade yaşama ne kadar uyuyor? Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Bu konuda siz de bir soru yazın. Ve en önemlisi düşünce odaklı kitaplar okuyun. Okuduğunuz kitapla tartışın, fikirlerinizi ifade edin. Yazar fikrini nasıl ifade etmiş hangi kelimeleri neden seçmiş üzerinde düşünün. Düşünürlerin yaşamlarını inceleyin. Ve çok sayıda soru çözün. Cevap seçeneklerindeki ifadeleri soru köküyle karşılaştırın. Bu seçenek neden yanlış? Bu seçenek neden doğru? İlginç bulduğunuz düşünceleri arkadaşlarınızla yada ailenizle paylaşın.

Dil Konuları
Dil durağan değil yaşam içinde anlamlanan bir iletişim biçimidir. Önemli olan kelime yada gramerin ezberlenmesi değil, bizim o dille düşünebilmemiz ve kendimizi ifade edebilmemizdir. Teknik terimler dışında hiçbir kelime birebir anlamıyla çevrilemez. Her kelimenin anlam evreninde belirli farklılıklar vardır. Dil çalışmalarında, kelimenin karşılığı nedir? sorusundan farklı olarak ne ifade ediyor? sorusu önem kazanır. Teknik bilgi olan kelime ve gramer bilgisini kazanırken okuyarak, yazarak ve konuşarak öğrenilenleri bir ifade biçimine dönüştürmek gerekir. Öğrendiğiniz dilde yayın yapan televizyon ve radyoları dinleyin. Şarkı sözlerini anlamaya ve yazmaya çalışın. Günlük tutun. Öğrendiğiniz dilin ait olduğu kültür hakkında bilgi edinin. Yaşam biçimleri, alışkanlıkları, beden dilleri, ilişki biçimleri … Cümle ve ifadelerin Türkçe çevirisini yapmadan anlamaya çalışın. Yeni bir dil, yeni bir kültür, yeni bir düşünme ve yaşam biçimi demektir. Öğrendiğiniz dile ne kadar hayat verirseniz o kadar başarılı olursunuz

DESIGNED BY GRP © 2007